In gedachten denk ik NEE en toch zeg ik JA

Nee durven zeggen … ik heb er zelf ook lang mee geworsteld en als ik erover nadenk … het overkomt me nog vaak dat ik hier moeite mee heb. Ik wil graag iedereen helpen, ik wil graag dat mensen op me kunnen bouwen en als ik NEE zou zeggen dan betekent dit voor mij dat ik iemand moet teleurstellen. En daar heb ik het best moeilijk mee.

Deze situatie heeft mij al vaker in de problemen gebracht : door dingen te doen voor iemand die ik eigenlijk niet kon doen (door tijdsgebrek) of die ik niet wou doen (omdat ik het niet gaag deed), zorgde ik ervoor dat ik geen tijd meer had voor dingen die ik zelf graag deed en wou doen. Ook ik heb mijn vrije tijd nodig om even te ontkoppelen, om zorgeloos plezier te maken en mijn batterijen op te laden. Dit gedrag zorgde er al meermaals voor dat ikzelf in een chronische stress situatie ben terecht gekomen. Een burn-out heb ik gelukkig nog niet mogen ervaren maar het is wel vaak een close encounter geweest.

Ik begin er wel steeds behendiger in te worden om NEE te zeggen. En het leuke is : de meeste mensen begrijpen dit ook waarom en reageren niet teleurgesteld.

NEE zeggen lijkt heel easy peasy maar dit is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Wat maakt dat wij het moeilijk hebben met NEE zeggen? Vaak schreeuwt jou brein en lichaam NEE maar toch kan je het niet laten om JA te zeggen. Het kan zijn omdat je niemand wil teleurstellen, omdat je je verplicht voelt om iets te doen, omdat je van nature uit hulpvaardig bent, omdat je graag gezien wil worden, omdat we bang zijn voor de reactie, …

Maar ook heel vaak omdat we moe zijn, omdat we in een chronische stress situatie zitten en gewoon maar lekker blijven doorgaan op een moordend tempo. Je staat niet voldoende in je eigen kracht en  het lijkt je gewoon makkelijker om JA te zeggen ipv uit te leggen waarom je het niet wil doen. Want je voelt je batterij al leeglopen en je hebt niet voldoende energie over om in discussie te gaan. Dus doe je het maar… Maar heel vaak staan we er niet bij stil dat dit eigenlijk meer energie wegneemt.

Op dit moment stop je ook met voor jezelf te zorgen. Toch kan je eraan werken en zijn er een aantal tips die ik je wil meegeven om NEE te (leren) zeggen :

Geef niet onmiddellijk antwoord op een vraag maar geef jezelf even de tijd om na te denken

Vaak als ons een vraag wordt gesteld, hebben we de neiging om onmiddellijk te antwoorden. Om je te behoeden voor een impulsieve JA, kan je even tijd kopen. Gun jezelf even tijd om hierover na te denken en je antwoord op de vraag met je innerlijke zelf af te stemmen. Is dit wel iets wat ik kan doen, heb ik er tijd voor en vooral wil ik dit doen?

Durf van mening te veranderen

Heb je een impulsieve JA gezegd of een doordachte NEE en merk je bij jezelf achteraf dat dit toch niet de juise beslissing is geweest, durf dan om alsnog van mening te veranderen. Hier is niets mis mee. Ook dit is voor jezelf opkomen.

Verduidelijk waarom je NEE zegt … als je dat wil

Vaak wordt er van ons verlangd dat we uitleggen waarom we NEE zeggen. Het is niet altijd nodig om je beweegredenen uit te leggen. Alleen vinden we het vaak nog moeilijker om NEE te zeggen als we niet aangeven waarom. Stem met je innerlijke zelf af of je wel een uitleg wenst te geven of niet. Wil je dit niet doen, fijn! Denk je bij jezelf dat je toch wel een uitleg verschuldigd bent, ook goed!

Let op je lichaamstaal

Om een gemeende NEE te kunnen zeggen moet je dit overtuigend zeggen en er ook op letten dat je lichaamstaal overeenstemt met je woorden. Non-verbale communicatie bepaalt immers voor 90% hoe overtuigend je antwoord overkomt.

Vermijd uitstel-uitspraken

Wees duidelijk in je antwoord. Soms lijkt het ons gemakkelijker om iets te zeggen zodat we “ervan af zijn”. Voorbeelden hiervan zijn “Een volgende keer”, “nu niet”,”ik ben weg die dag”, … En dit terwijl je het eigenlijk ook een volgende keer echt niet wil doen. Dus eigenlijk geef je de kans aan de persoon om dezelfde vraag te stellen bij een volgende gelegenheid. Schenk onmiddelijk klare wijn en wees duidelijk in je antwoord.

Zeg JA tegen jezelf

Als je JA zegt tegen de dingen die je niet wil doen, zeg je eigenlijk NEE tegen de dingen waar je energie van krijgt. En net deze dingen hebben we nodig om onze batterijen op te laden, om onze veerkracht te herstellen die het in tijden van stress zwaar te verduren krijgt. Durf te kiezen voor jezelf en voor de dingen die JIJ belangrijk vindt.

Het is een utopie te denken dat we nu allemaal NEE kunnen zeggen zonder meer, helaas. Hier bewust mee bezig zijn en het inzicht hebben dat het anders ook mogelijk is, is al heel wat. En van daaruit kan je hier verder aan werken en in groeien. Rome werd ook niet op 1 dag gebouwd!

Om deze blog te eindigen, wil ik nog een quote meegeven die perfect verwoord hoe ik graag NEE wil zeggen :

I wish I could but I don’t want to

Phoebe Buffay – F.R.I.EN.D.S