Vluchten of ergens bewust naartoe gaan … wat kies jij?

Verandering … daar zijn we vaak wat bang voor. Bang voor iets nieuws, bang dat het niet zal uitdraaien zoals je verwacht, bang om te falen, bang om je gouden kooi te verlaten, bang om … om het even wat.

Ik heb het voorrecht gehad om samen te werken met een collega die heel wat inzichten en bewustwording bij mij te weeg heeft gebracht. Alle problemen werden herleid tot de essentie wat maakte dat de keuze om te veranderen eigenlijk soms heel makkelijk was.

Op een gegeven moment stond ik op een keerpunt in mijn leven. De job die ik uitvoerde vond ik nog wel leuk maar de omgeving waarin ik vertoefde was niet zo heel erg leuk meer. Ik merkte op dat ik begon uit te kijken naar andere jobs die ik met gemak kon uitvoeren want mijn opgebouwde expertise lag daar. Het was maar evident dat ik dit opnieuw zou doen. Toch?

Mijn toenmalige collega zag dit gebeuren en nam me even apart en zei me : “Peggy, het lijkt me dat je weg aan het vluchten bent van je huidige job. Het zou verstandiger zijn om ergens naartoe te gaan.” Toen ging hij weg en liet mij verward achter. Wat bedoelde hij hier nu mee?

Daar heb ik even over moeten nadenken en na een tijdje wist ik perfect wat hij hiermee bedoelde : ik had niets om naar uit te kijken. Het was in mijn ogen voldoende om mij in een andere gelijkaardige job te storten om maar weg te zijn van mijn huidige job. Echter had ik me niet afgevraagd wat ik eigenlijk wou bereiken in het leven, waar mijn passie lag en wie ik diep vanbinnen was of stiekem wou zijn.

Zijn raad heeft me geleid naar het pad en de bestemming waar ik nu op vandaag ben beland. En ik ben nog steeds elke dag dankbaar voor zijn woorden en steun. Dit was de eerste stap naar hetgeen ik nu bereikt heb.

Deze wijze raad gebruik ik nu vaak in mijn loopbaanbegeleidingstrajecten.

Vaak gaat dit om het durven kiezen voor verandering, het durven kiezen voor een nieuwe richting, het durven kiezen voor jezelf!

We laten ons vaak leiden door onze weerstand, door onze angsten en door verplichtingen die we onszelf opleggen die (deels) gebaseerd zijn op verwachtingen van anderen. We willen niemand teleurstellen, ook onszelf niet, en dus proberen we zoveel als mogelijk aan deze verwachtingen te voldoen. Maar we durven onszelf in dit proces wel eens uit het oog te verliezen. Onze angsten zorgen ervoor dat we weerstand opbouwen naar hetgeen we eigenlijk diep vanbinnen willen. Want vaak ontbreekt het ons aan durf en dan kiezen we voor het gekende terwijl we eigenlijk aan het wegvluchten zijn voor hetgeen we eigenlijk echt willen.

Sta je op een kruispunt in je leven, dan moet je jezelf afvragen : wat wil ik, waar ligt mijn toekomst? Kies ik voor het vertrouwde, voor wat ik goed kan, voor wat bekend is en voor mijn opgebouwde expertise? Of kies ik voor iets totaal nieuws en onbekend, voor een nieuwe uitdaging, voor mijn droom en voor mijn passie? Beide mogelijkheden zijn perfect, zolang je maar voor jezelf kiest en je keuze niet laat afhangen van je eigen belemmerende gedachten en van wat anderen denken of verwachten van jou!

Beargumenteer je beide opties en kijk wat voor jou belangrijk is en wat je nu echt wil. Zoek vanwaar die eventuele belemmerende gedachten vandaan komen en wat er nodig is om deze aan te pakken. Voel wat jou energie geeft en waarvan je echt moedeloos wordt. Als je dit al even overloopt en volledig eerlijk bent met jezelf, dan weet je al heel veel.

Durf een keuze te maken om voor jezelf te kiezen, om een nieuwe richting in te slaan of net om je huidge pad te blijven volgen. Durf een keuze te maken om je passie te volgen of net te beslissen dat je je passie al gevonden had. Durf te kiezen … maakt niet uit wat je kiest. Zolang jij er maar 100% achter staat.

Geraak je er niet aan uit, consulteer dan een loopbaancoach om samen met jou deze ontdekkingsreis te maken, om je nieuwe inzichten te bezorgen, om je belemmerende gedachten te bevrijden of om bewustwording te krijgen.

Om deze blog te eindigen, wil ik graag een quote uit het boeddhisme die perfect weerspiegelt wat ik met deze blog bedoel:

If you do not change direction, you may end up where you are heading.

Buddha