Hoe sociaal veerkrachtig blijven in Corona-tijden?

Wat iedereen verwachtte, is er gekomen! Een nieuwe beperking in sociale contacten. Onze bubbel van 5! Heel terecht en noodzakelijk uiteraard gezien de evolutie van de pandemie.

Maar nu heel eerlijk … toen ik het nieuws hoorde huilde ik diep vanbinnen. Waarom?

Omdat het opnieuw wat afscheid nemen is van onze sociale contacten die eindelijk aan het normaliseren waren. Ik huilde omdat onze zorgverleners mogelijk opnieuw een heel zware tijd tegemoet gaan terwijl ze nog niet eens gerecupereerd zijn van de vorige periode. Ik huilde omdat de mensen die zich steeds aan de regels hebben gehouden, het als machteloosheid aanvoelden omdat zij wel de nodige inspanningen hebben gedaan om de pandemie onder controle te houden. En ten slotte huilde ik omdat er opnieuw heel wat mensen eenzaam zullen worden en onze eigen veerkracht alweer wat zal afnemen.

Veerkracht opbouwen kunnen we doen in een aantal dimensies maar in deze corona-tijd zal er extra aandacht moeten besteed worden aan de mentale en sociale veerkracht. En dat kunnen we doen door aandacht te besteden aan onszelf en ook aan de mensen die al dan niet tot onze bubbel van 5 behoren.

Want aandacht schenken is zoveel meer dan een gezellig samenkomen, eens gaan eten op restaurant of samen een pintje gaan drinken. Het is :

  • Laten weten dat je er voor hen bent, ook al is er momenteel een afstand tussen jullie.
  • Zorg dragen voor elkaar, in de breedste zin van het woord.
  • Luisteren naar elkaar, ook al wordt er niets gezegd.
  • Verbondenheid creëren en behouden op de meest creatieve manieren.
  • Kwetsbaarheid durven tonen en ook opmerken.
  • Medeleven tonen als er een traantje wordt gelaten.
  • Signalen herkennen van iemand waarmee het niet goed gaat.

Want met dit te doen zorg je ervoor dat je niet allen je eigen sociale en mentale veerkracht maar ook die van anderen op peil houdt. Het gaat vereenzaming tegen en je geeft elkaar het signaal … I got your back!

Denk niet aan de dingen die je nu niet meer kan doen voor elkaar, maar focus je op de dingen die je wel kan doen. En geloof me, dit zijn er heel veel!

Stuur een kaartje, breng elkaar een oprit-bezoekje, maak een extra portie lasagne voor degenen onder ons die het moeilijk hebben, doe boodschappen voor onze ouderen die niet meer durven buiten te komen, hou op regelmatige basis contact met elkaar via elk mogelijk communicatiekanaal (en we hebben er veel), doe een skyperitief of een aperitief achter de haag, laat leuke boodschappen achter bij elkaar, zeg hallo en dankjewel aan de lokale winkelmedewerkers, … Het staat je vrij om dit zelf aan te vullen. Wees creatief hierin en laat je inspireren!

Er zijn zoveel mogelijkheden om onze sociale contacten te behouden en om zorg te dragen voor elkaar. Uiteraard met respect voor de geldende regels. Heel belangrijk ook!

En laten we ook onze mensen van de zorg niet vergeten. Indien we voor hen zorg willen dragen en ervoor zorgen dat zij nog voldoende veerkracht hebben om hun moeilijke taak te doorstaan, laat ons dan vooral beginnen om de regels te respecteren, onze mondmaskers te dragen, onze veilige anderhalve meter afstand te behouden en ons gezond verstand te gebruiken. Elke avond om 20u een rondje applaus geven is heel inspirerend en hartverwarmend, maar wat hebben deze mensen eraan als we de regels niet respecteren en dit de cijfers en aantal hospitalisatie opnames de hoogte injaagt? Lessons learned en laat ons voortaan dan vooral beide doen.

En laat ons vooral ook deze mensen ondersteunen, want zij hebben het zwaar. Zij stellen zich zomaar vrijwillig bloot aan dit virus om ons allemaal te kunnen verzorgen zodat wij heelhuids door deze ziekte komen. En zij blijven doorgaan, ook al moeten zij iemand afgeven op intensieve zorgen en verscheurt hen dit vanbinnen. Dus ook deze mensen verdienen het zeker om er voor hen te zijn en hen op te vangen. Want zij zijn onze echte superhelden.

Om af te ronden, wil ik eindigen met een quote van mijn all-time superheld. Een superheld die er wou zijn voor zijn dierbaren. Dit is iets wat ik heel graag zeg tegen alle mensen die in mijn hartje zitten en waar ik zorg wil voor dragen. Nu is het aan jou. Zoek je eigen acties en quote en verspreid het onder je dierbaren.

I love you 3000

Iron Man