Tijd … het meest gebruikte excuus om iets niet te doen?

Tijd … een woord dat heel veel mensen gebruiken om iets niet te kunnen doen. Vaak gaat het dan over leuke dingen, over ontspanning, over energie opdoen terwijl dit net allemaal heel noodzakelijke dingen zijn om onze veerkracht op peil te houden.

Een tijdje terug vroeg ik aan een vriendin om even samen af te spreken. Een uurtje of 2, eens lekker iets te gaan drinken en gezellig bijpraten omdat het toch alweer een jaar geleden was dat we elkaar gezien hadden. Ik kreeg prompt een volmondige ja! Geweldig dacht ik, weer iets om naar uit te kijken.

Maar toen gebeurde het … een sms … nog geen 2 uur later … het was misschien toch niet verstandig om op een zaterdag naar de stad te gaan om iets te drinken. Het was zo druk op zaterdag en eigenlijk ontbrak de tijd : boodschappen, wassen, strijken, koken, kinderen naar de hobby’s doen, schoonmaken, … of het eens geen andere keer kon. Anders nam ze wel een halve dag verlof om het werk in te halen dat ze op zaterdag moest missen.

Toen heb ik mijn telefoon genomen en haar opgebeld. Dit telefoongesprek heeft haar (gelukkig) tot een aantal nieuwe inzichten gebracht en we zijn uiteindelijk die zaterdag iets gaan drinken. En ze heeft geen verlof genomen om het werk achteraf in te halen.

Maar hoe komt het nou dat wij voor leuke dingen geen tijd maken?

Wel, als wij onder druk staan of in een stress situatie zitten, is ontspanning het eerste dat er bij inschiet. “Ik ben te moe”, “ Ik heb geen tijd” of “ik heb nog heel veel werk te doen” zijn vaak gehoorde uitvluchten die we gebruiken. Want dat zijn het ook zonder dat we het beseffen : uitvluchten. Natuurlijk kan je wel even tijd vrij maken om te ontspannen, maar de druk van het leven wordt soms zodanig groot dat we dit zelf niet meer beseffen. We hebben geen oog meer voor ontspanning of leuke dingen. Hierdoor zijn we enkel nog bezig met dingen die ons energie kosten en na een tijdje gaat alles wat we doen langer duren en doen we dit op een minder efficiënte manier. Waar we vroeger 2 uurtjes over deden, doen we dit nu op een halve dag. En toch beschouwen we dit als normaal.

Op deze momenten hebben we iemand nodig die ons even een spiegel voorhoudt.

Want altijd maar doorgaan zonder rekening te houden met jezelf, komt vroeg of laat als een boomerang terug naar jou. Je lichaam is niet gemaakt om constant het uiterste van je te vergen zonder enige vorm van recup. Je creëert hierdoor een energieprobleem.

Bekijk je lichaam als een batterij : elke batterij moet worden opgeladen. Het gebrek aan recuperatie, aan het opladen van je batterij, zorgt ervoor dat er steeds meer energie wordt verbruikt. Deze energie wordt niet meer aangevuld en je gaat in je reserves. Maar ook deze reserves zijn niet onuitputtelijk. Na een tijdje is alle energie op en ga je gewoon door op adrenaline en cortisol. Na een tijdje is je lichaam zo geconditioneerd dat het stress als normaal beschouwd. Deze stoffen zetten je aan tot actie maar dit is geen energie. Ook al geeft ons lichaam allerlei signalen dat recuperatie vereist is, je wil dit niet zien en je denkt dat je goed bezig bent. Als deze situatie zich een lange tijd blijft voordoen, ga je onvermijdelijk naar een burn-out toe. Niemand weet precies echter hoe lang dit duurt, dit is individueel.

Helaas hebben wij nog geen stopcontact in ons lichaam dus zullen wij op een andere manier onze energie moeten bijtanken. En dan de vraag waarop velen het antwoord schuldig moeten blijven : Hoe doe ik dat?

Stel jezelf nu even de vraag “hoe lang is het al geleden dat je nog iets leuk hebt gedaan”? Mensen die onder een dermate hoge druk staan, blijven mij vaak het antwoord schuldig. Op de volgende vraag “wat doe je graag of wat vind je leuk om te doen” krijg ik een gezichtsuitdrukking die vaak het volgende weergeeft “who the hell knows”. Als we toegeven aan de druk van het leven, vergeten we na een tijdje wat we echt leuk vinden. We staan er niet meer bij stil en doen gewoon verder met de verplichtingen die we ons vaak zelf opleggen. Leuke dingen die ons energie geven, schieten er vaak bij in en is het eerste dat we opgeven.

Hoe kunnen we weer tijd maken voor leuke dingen?

Om je batterij op te laden is het net belangrijk om elke dag met dingen bezig te zijn die je energie geven. Dingen die leuk zijn, dingen die je graag doet of waar je van oplaadt. Dit is heel persoonlijk en heel individueel, er bestaat geen lijstje waarvan we zeggen : “doe dit allemaal en je batterij is opgeladen“. Elke persoon is uniek dus de manier waarop onze eigen persoonlijke batterij opladen is ook uniek.

Maar waar wel iedereen een impact op heeft : tijd maken om leuke dingen te doen. Dit is een zeer belangrijk gegeven om ervoor te zorgen dat we onze batterij opladen. Maken we geen tijd, dan kunnen we ook niet recupereren. En met tijd bedoel ik niet altijd een zee van tijd vrijmaken. Soms kan 10 minuten voldoende zijn om even wat energie bij te tanken. Even wat yoga oefeningen, luidkeels meezingen met je lievelingsliedje, een roddelblaadje lezen bij een heerlijk kopje koffie of een intens lange en dikke knuffel van iemand die je lief is. Zo simpel kan het zijn.

Bouw dit langzaam op tot een aantal keer per dag. Even pauze, even tijd maken voor jezelf vooraleer je aan je volgende taak begint. Want als jij geen zorg draagt voor jezelf, kan je ook niet voor iemand anders zorgen.

Ik wil graag deze blog eindigen met een quote van John Lennon. Ik hoop dat je ervan geïnspireerd raakt en vooral tijd maakt om te genieten in het hier en nu.

Life is what happens when you’re busy making other plans

John Lennon